Har lest: Hvite ravner av Christer Mjåset

Hvite ravner - Christer Mjåset

Mathias er alene på nattevakt da pasienten blir trillet inn på mottaket. De uerfarne kirurghendene hans dirrer. Den unge mannen på båren har alvorlige hodeskader, og kommer til å dø hvis han ikke opereres. Mathias må vise hva han virkelig er laget av, og dermed sikre seg en av de tre nye stillingene ved Nevrokirurgen. Idet han nennsomt løfter bort beinlappen han har skåret ut av skallen på mannen, slutter hendene hans å skjelve. Han føler seg som en verdensmester idet han forlater operasjonssalen. Helt til han samme morgen får vite at antallet nye stillinger er redusert. Tre unge kirurger skal kjempe om to stillinger. Tre unge kirurger med hver sin mentor, mentorer med egne agendaer... og enorme selvbilder.


La meg først gjøre det helt klart; jeg er overhodet ingen fan av legeroman(s)er. De jeg har hatt erfaring med til nå handler om sykepleiere som forelsker seg i leger, og (selvfølgelig) får dem - i lintøyskapet eller "on call-rommet" helt til den fantastisk kjekke legen legger sine øyne på neste, unge erobring på avdelingen. 

Men dette var en legeroman om noe helt annet. Skrevet av en lege, viser denne romanen oss sider ved legeyrket vi nok ikke var klar over eksisterte - i hvert fall ikke i Norge. Maktkampene, konkurransene, kjempingen og intrigene (ikke på kjærlighetsfronten) innad på avdelingene, hierarkiene og tankesettet hos legene gjør dette til en aboslutt leseverdig bok. Samtidig innrømmer jeg at den var litt skremmende - kanskje legene som behandler oss faktisk ikke har pasientens beste interesser som førsteprioritet - men sin egen karriere, forskning, klatring i hierarkiet og konkurransen blant andre kirurger om å få slippe de "kjedelige" rutinene og få de spennende operasjonene... og ikke minst - leger som jobber hele døgn og holder seg oppegående med syntetisk stimuli som de skriver ut til seg selv!? 

Én kommentar

Karin Bjørset Persen

18.07.2012 kl.19:09

Fin omtale! Denne boken skal jeg lese :-)

Skriv en ny kommentar

hits