Har lest: En vakker dag av Geir Stian Ulstein

En vakker dag - Geir Stian Ulstein

Et FN-fly lander på en herjet flyplass. Den utflyttede fortelleren kommer tilbake til et land totalt ødelagt av krig. Som fotograf, beskyttet av vakter, beveger han seg omkring i den avsperrede hovedstaden. 

Romanen reiser det interessante og skremmende spørsmålet: - Hva om Norge var rammet av borgerkrig? Og hva oom man kom tilbake til et hjemland som ligger i ruiner etter militærkamper? 


Boka er mørk og dyster, med er fortellerperson som vandrer rundt i et ødelagt land og skildrer det han ser av ødeleggelser og mennesker i nød. Man formelig føler støvet legge seg i munnen mens man leser og den er ekstremt godt skildret. Noe som gjør det hele temmelig ubehagelig, da det den faktisk skildrer er et Norge ødelagt av borgerkrig. Vi får aldri vite hva som har skjedd, hvorfor borgerkrigen har ødelagt landet, og hvem som står bak og hvorfor. Mens jeg leste boka og skjønte at dette spørsmålet ikke kom til å bli besvart, var jeg litt irritert nettopp på grunn av dette - men da jeg var ferdig konkluderte jeg med at denne løsningen var helt riktig. Jeg tror at en oppdiktet årsak til et Norge i krig, ville ha ødelagt hele stemningen boka gir, fordi ingen vil kunne konstruere en plausibel grunn til dette uten at det ble litt rart... Så kan den enkelte leser selv tenke seg hvilke årsaker som kunne ha kastet landet vårt ut i borgerkrig...  

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits