Har lest: Det som ikke snakkes om... av Hegelill Helleren

Det som ikke snakkes om - Hegelill Helleren Hegelill Helleren

"Den skammen jeg ikke har klart å kvitte meg med, ligger i begjæret mitt... Det begjæret som ble vekket i meg som 5-6 åring. Det enorme begjæret det tok meg flere år å stagge, det begjæret soom gjorde at jeg oppsøkte igjen og igjen, for jeg ble aldri bedt om å holde kjeft... Det var ingen tvang eller trusler i forhold til det hele. Og ett sted inne i meg misunner jeg dem som "bare" har blitt utsatt for vold, for der oppleves skyldspørsmålet som så åpenbart, mens i mitt tilfelle kjennes det ikke åpenbart ut. Dette kunne vært en roman. Det er ikke det. Dette er historien min, en historie om hvordan man tilpasser seg. Og overlever". 


 Som jeg har sagt tidligere, føles det temmelig umulig for meg å "anmelde" ei bok som handler om en forfatters personlige historie. Jeg kan ikke godt skrive noe om tekstens oppbygging eller sammenligne med andre forfatteres måter å skrive på. En slik historie er bare nettopp det, en personlig fortelling. 

 Når det er sagt, slike bøker liker jeg best på denne måten Hegelill Helleren her har skrevet den - helt selv, uten bruk av profesjonelle medforfattere. Historien blir en ærlig og naken fortelling om liv og tanker. Likevel fremstår boka som noe uoversiktelig, med mye tankesprang fram og tilbake, og jeg syntes det var vanskelig å henge med til tider. De to punktene som for meg skapte mest følelser var Hegelills oppfattelse av livet på innsiden av norske psykiatriske institusjoner og ikke minst - reaksjonene til de voksne rundt henne idet det kommer fram at hun har blitt voldtatt... det totale sviket, ikke minst fra moren, men også andre voksenpersoner som skulle ha vært der for henne - kanskje kunne man unngått mye smerte i etterkant hvis dette hadde blitt håndtert på en riktig måte. 

 Så boka er aboslutt leseverdig - ikke minst med tanke på behovet for åpenhet rundt seksuellt misbruk slik at vi på en bedre måte kan ivareta våre barn!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits