Har lest: Gerhardsens testamente av Ørjan N. Karlsson

Gerhardsens testamente - Ørjan N. Karlsson

Thorbjørn Jagland er livredd. Han står bak Nobelinstituttets kjente dør, det er sekunder før han på direktesendt TV over hele verden skal fortelle hvem som har fått årets fredspris. Vi ser Jagland svetter, vi vet at han ble truet kvelden før. Så dukker det opp et lik i vannet utenfor Operaen, og en tydelig nervøs riksadvokat ber vår helt Kyrre Kaupang om hjelp. 

Historiske hendelser blir farlig aktuelle når liket av Norges rikeste skipsreder blir funnet i vannet - og Kyrre får raskt erfare hva det betyr å komme på kant med Stiftelsen. Stiftelsen er det mest hemmelige som finnes i Norge; en organisasjon uten ansikt, en levning fra den kalde krigen da Haakon Lie og Einar Gerhardsen fryktet for Norges frihet. En organisasjon som rydder opp der politikere, militære og politiet må trekke seg unna. 

Boka er en pageturner av de sjeldne - med Kyrres heseblesende flukt fra de som ikke vil at han skal vite - samtidig som han jakter på den skyldige for selv å komme utenfor mistanke. Historien er ispedd kvasse, kritiske, humoristiske gullkorn som gjør at jeg flere ganger sitter å småhumrer for meg selv og blir glad for at noen har samme oppfattelse som meg: "Måten (Geir) Lundestad forsøker å skjule dialekten sin på i noe han sikkert innbiller seg ligner Østlandsk, har alltid irritert Thorbjørn (Jagland)." 

Flettingen av nåtid og fortid er flott bygget opp og henger godt sammen, relevant informasjon blir gitt leseren uten at det røpes så mye at man klarer å pusle sammen bitene før historien selv avslører dette. Bruken av virkelige personer i historien gjør det hele mer troverdig - og kanskje...kanskje er det mer troverdig enn vi liker å tenke på?

All honnør til Ørjan Nordhus Karlsson, som denne gangen har levert et fantastisk produkt av en bok!

Én kommentar

eva anita

07.06.2012 kl.22:15

Jeg er så enig !! Det er ikke ofte man ler seg gjennom en krimbok, men det gjør man med denne. Jeg elsket de små nålestikkene han gir til dagens politikere. Humor og spenning i en og samme bok :)

Skriv en ny kommentar

hits