Har lest: Glass og aske av Ann Syréhn Tomasevic

Glass og aske - Ann Syréhn Tomasevic Inge Ulrik Gundersen
 
Året er 1884. Lili blir født inn i en velstående familie i Alsace. Da faren hennes plutselig dør og første verdenskrig rykker stadig nærmere, blir livet snudd på hodet. Lili gifter seg med farens venn, Ernst, og flytter med ham til Wien, drevet av drømmen om et nytt liv. Men ekteskapet blir ikke helt som hun hadde tenkt, og etter en stor tragedie forlater Lili Ernst.
 
Nesten hundre år senere begir den svenske journalisten Amanda seg til Wien etter å ha mottatt en uventet arv etter Lili - en ring som kan spores tilbake til både den russiske revolusjon og til nazistenes arbeidsleire.
 
Gjennom Amandas etterforskning vokser bildet av en uvanlig kvinnes skjebne frem. Lilis liv er formet av både tragedier og dyp kjærlighet. Hun opplever nød og rikdom, krig og fred. Hun forlater et Europa på sammenbruddets rand til et Amerika som forventningsfullt åpner armene og lokker med løfter og frihet og rikdom. I sin jakt på hvem Lili var, konfronteres Amanda ubønnhørlig med sin egen smertefulle fortid.

Joda, historien er god og man bli glad i Lili - men blir ikke fullt så godt kjent med Amanda som jeg kanskje kunne ønske. Dessuten savner jeg et "mysterium", en sak, noe å nøste opp - boka er en flott fortelling om en sterk kvinnes liv, men plutselig er den slutt med setningen "historien ender her" - og for meg blir det litt for "hverdagslig" - jeg trenger noe som skal nøstes opp som man får svaret på i slutten av boka. Men for all del, boka er god med et flott språk og troverdige karakterer.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits