Har lest: Politi&Røver av Kjetil S. Østli

Politi og røver - Kjetil Stensvik Østli Petter R. Hansen Johnny Brenna

I tre år har Kjetil S. Østli fulgt den kriminelle Petter R. Hansen, som ble tiltalt for Munch-ranet, og spaneren Johnny Brenna, som oppklarte Munch-saken. Hver for seg gir de et sjeldent innblikk i en verden svært få kjenner.
   Forbryteren og politmannen står på hver sin side av loven. Likevel har de mye felles. Begge startet sin karriere i 1986. Frem til Munch- og Nokas-ranet i 2004 krysses deres veier ofte. De utvikler et spesielt forhold, som til slutt blir avslørt. Gjennom Hansen og Brenna forteller historien om kriminalitetens og politiets utvikling de siste 20 årene, fra et uskyldig Norge til brutale ran og organisert kriminalitet.
   Boken er også et intimt portrett av to tilsynelatende harde menn og deres mannsidealer. Hvorfor blir Petter, sønn av staute arbeiderpartifolk, kriminall? Hvordan kan han være både tyv, ektemann og familiefar? Hvorfor viet Johnny livet til å jage kriminelle? Hva måtte han ofre for å bli det David Toska kalte Superspaneren? Og hvorfor ser de begge ned på det de kaller "A4-mennesken", oss vanlige?


En meget interessant bok som viser hvordan tilfeldigheter gjør at man kan havne på den ene eller den andre siden av loven. Slik jeg leser det, kunne like gjerne de to hovedpersonene ha endt opp i den andres "karriere". Begge trengte "noe" for å utfordre sine evner og for å stagge sine lopper i blodet.

Gjennomgående i boka er også refleksjoner over mannsrollen og dennes utvikling gjennom menneskeheten - og også refleksjoner over kriminalitetens årsaker og utvikling. Her er fakta og filosofi blandet med de faktiske hendelser som Brenna og Hansen forteller om, på en slik måte at vi ikke nødvendigvis tar avstand fra kjeltringen - men på en eller annen måte finner forståelse for at ting ble som de ble...

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits