Har lest: Kvinnen i buret av Jussi Adler-Olsen

Kvinnen i buret - Jussi Adler-Olsen Erik Johannes Krogstad

Carl Mørk har hatt en høy stjerne i Rikskrim Superetterforskeren løste saker på løpende bånd - inntil han havnet i en fatal skuddveksling. Det er en helt annen Carl Mørck som etter lang tids fravær møter opp på jobb igjen. All livsglede og all nysgjerrighet - livsviktig for en etterforsker - er borte, og bare en dyptgripende meningsløshet igjen.

Fra å ha vært det klare førstevalget når vanskelige saker skulle nøstes opp, blir Carl mer og mer en ren belastning - helt til noen høyt oppe i politihierarkiet får en glitrende idé. Politiet trenger nemlig mer ressurser, siden kriminaliteten i København bare øker. Det finnes politisk vilje til å bruke flere millioner kroner på en helt ny avdeling, en såkalt "cold case"-avdeling, og dermed ser noen smartinger sitt snitt til å slå to fluer i en smekk: De skyfler Carl Mørck ned i kjelleren, som leder for den nye avdeling Q, og beholder samtidig resten av ekstrabevillingene til ordinær drift. En klar vinn-vinn-situasjon.

For at nyvinningen skal fremstå som en ekte avdeling, får Carl til alt overmål en assistent. Ikke noen ekte politikonstabel, men en eksiliraker ved navn Assad, som ganske snart setter Carls livsglede på prøve. Assad lager kruttsterk kaffe, han krever plass til bønneteppet sitt, og han utviser en pitbull-aktig stå på-vilje og en virketrang som går Carl på nervene. Nærmest som en virkelighetsflukt fra dette påtrengende selskapet, plukker Carl opp en av saksmappene - parlamentsmedlem Merete Lynggaards forsvinning, som satte Danmark på hodet i flere uker. Nå er det flere år siden hun forsvant, og alle spor har rent ut i sanden, tenker Carl Mørck. Men kan han egentlig være så sikker på det...?

Den enerverende og mystiske Assad har heldigvis ikke tenkt å slå seg til ro med det. Forfatteren, Jussi Adler-Olsen, har med dette radarparet begått en genistrek det er helt umulig å ikke la seg sjarmere av. De gyver løs på den tilsynelatende umulige oppgaven, å finne ut hva som skjedde med Merete Lynggaard. Det tar ikke lang tid før leserne holder pisten fra side til side, mens etterforskningen blir til et kappløp med klokka. Carl og Assad kommer på sporet av en brutal gjerningsmann med en mer avsindig plan enn noe mareritt.

Jussi Adler-Olsen ble møtt med stormende jubel da "Kvinnen i buret" kom ut i Danmark. Han lar hele tiden leserne vite litt mer enn sin litt umake etterforsker-duo, og bygger opp et klimaks mer intenst og gruoppvekkende enn det meste innen nordisk krim. dette er kanskje ikke noe for sarte sjeler - men for alle oss krimfantaster innbyr Jussi Adler-Olsen til noen timers strålende høyspenning i sofakroken.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits