Har lest: Et mord i Kongo

Et mord i Kongo - Morten A. Strøksnes Joshua French Tjostolv Moland

Den spektakulære historien om en av tiårets mest fascinerende og medieomtalte kriminalsaker. I mai 2009 blir en kongolesisk sjåfør funnet skutt og drept i en nasjonalpark øst i landet. Etter flere dager på flukt gjennom jungelen blir nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland pågrepet. I september dømmes de til døden. Hva skjedde egentlig i Kongo? Morten A Strøksnes tar leseren med bak fengselsmurene og inn i den dampende jungelen i jakten på sannheten. Han gir levende portretter av den drapsdømte og skriver innsiktsfullt om et land ruinert av korrupsjon og utbytting. Samtidig beskriver hans Frenchs og Molands bakgrunn og deres høyst spesielle familiehistorier. Strøknses kaster også nytt lys over drapsgåten. "Et mord i Kongo" er fortellerkunst på sitt mest dramatiske og elegante. En episk historie om to eventyrlystne nordmenn og deres vei til dødscella i Mørkets hjerte.


Jeg synes boka var fantastisk å lese, historien i seg selv interesserer meg masse. Jeg tror ikke at Moland og French er skyldig i det de har blitt dømt til døden for, men det synes også klart at gutta ikke har helt rent mel i posen. Hva gjorde de i Afrika? Hva var deres planer med dette private sikkerhetsfirmaet de holdt på å opprette? Var det en måte å få lov til å leve ut sine soldatdrømmer på, i krigssoner? Det er klart at boka ikke kommer med noen løsning, all den tid Moland og French fremdeles sitter i fengsel i Kisangani - de har foreløpig ikke blitt utlevert til Norge, men de har heller ikke blitt henrettet... Hva som blir utfallet av denne saken vil tiden vise, men jeg er overbevist om at svarene kommer vi nok aldri til å få, ikke de riktige svarene i hvert fall - Moland og French har gitt uttrykk for at de selv vi utgi en bok om dette.

Bokas kvalitet høynes også av forfatterens inngående kunnskaper og skildringer av Afrikas, og spesielt Kongos historie - han forteller blant annet mye om pygmeers liv og laden i forbindelse med et møte han har med dem i jungelen, han drar inn kolonistidens historie og nordmenns deltakelse i dette, noe som pirrer nysgjerrigheten til å sette seg mer inn i dette temaet... Kort sagt; boka var en fryd å lese fra første til siste side... En typisk eksempel på at virkeligheten bestandig overgår fantasien...

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits